Ruhaszellemek a rokokó végéről
2016. január 18. írta: automaton_aliza

Ruhaszellemek a rokokó végéről

Véletlenül rábukkantam néhány ma már kísértetiesnek tűnő XVIII. és kora XIX. századi ruhát és babákat ábrázoló fényképre, amelyet elvileg egy George Brayton nevű úriember készített. Úgy több érdekességet nem tudtam meg róluk, bár bevallom nem is annyira az információ jellegük fogott meg, hanem az a tény, hogy ezeket a képeket közel száz éve készíthették olyan ruhákról, amelyektől minket legalább kétszáz év választ el.

Ezt a fotógyűjteményt az időbeliségben úgy képzeltem el, mint egy szigetet, amely középen áll a romlás állapotának megmutatásában a mi XXI. századunk és az eredeti XVIII. századi ruhák között.

Ezek a javarészt XVIII. öltözékek, textilek, ha ma léteznek is, valószínűleg már nincsenek abban az állapotban, ahogy a róluk készült XIX. századi képek bemutatják őket. A fénykép szerencsére megőrizte vizualitásuk lenyomatát. Egy újabb furcsa hasonlattal élve léket tudott ütni az időbe, a még új és a már teljesen elhalt forma között.

Van valami hátborzongató csak a viselt ruhadarabokat bemutató képekben, főleg, ha azok ennyire régiek. Az elidegenítő hatást pedig csak tovább fokozza a levetett, néha bábukra húzott ruhákból hiányzó ember.

 

silsbee01.jpg

1810-re datált, de a fazonja és színe alapján évtizedekkel korábbi - 1780 vagy 1790? körüli - női öltözék zöld selyem felső szoknyával és rózsaszín alsószoknyával, a Silsbee család hagyatékából

 

salemi.jpgSalem-ből származó brokát női öltözék fehér-rózsaszín selyemből. Egykor egy Mrs. Elias Hasket Derby nevezetű, gazdag kereskedőfeleség viselhette. Akiről ezt a portrét találtam:

 

mrsderby.JPGElizabeth Crowninshield Derby, Elias Hasket Derby nejéről készült portré

 

divatbaba.jpgXVIII. századi öltöztetős, divatbaba

 

 john_hancock.jpgJohn Hancock amerikai kereskedő mellénye a XVIII. század végéről

 

rokokoruha2.jpgFehér, rózsaszín és zöld brokát női teljes öltözék szintén 1790 tájékáról, állítólag egy Mrs. Sarah Clarke nevű hölgy viselete volt.

 

18szazadruha.jpgXVIII. századi ruha, amiről semmi egyéb információt nem találtam. Így ránézésre talán befejezetlen.

 

kopeny.jpgOlívzöld steppelt, bélelt köpeny, amely egy Mrs. Moses Adams nevű hölgy tulajdonában állt egy antik próbababán.

 

kakukktojas.jpgA XVIII. századi kosztümökkel szemben ő kakukktojás, mivel sokkal későbbi, valószínűleg 1820-1830 körüli. Hatalmas Gigot-ujjas, vörös selyem anyagú ruha. A leírás alapján a lexingtoni Robbins családtól. Essexből.

A bejegyzés trackback címe:

https://antiquefashioncompany.blog.hu/api/trackback/id/tr158283650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.