A denevérjelmezek evolúciója
2018. október 28. írta: automaton_aliza

A denevérjelmezek evolúciója

100 év "rémisztő" kosztümjei (1870-től 1970-ig)

 A denevér egy olyan állat, amelyet sokan ijesztőnek tartanak, pedig valójában egy igen hasznos jószág és különleges képességekkel bír. Ez az éjszakai életmódot folytató lény sokak fantáziáját megmozgatta már. Első látásra idegennek tűnő jellegzetességei miatt sajnos nem éppen kedves karaktereket is megihletett, például a vámpírokat.

denever.jpg

Sivatagi hosszúfülű-denevér, (Charlotte Roemer/Wikipedia)

 

 Valamikor a XIX. század végén vált igazán népszerűvé a denevérnek öltözés a hölgyek körében a jelmezbálokon. A denevérre hasonlító jelmez néha démont vagy vámpírt formázott meg, néha egészen ízléses volt, máskor viszont nevetséges.

 A legelső ilyen kosztüm képe nagyjából az 1870-es évek végéről származik. A pontos évszámot nem találtam meg hozzá, viszont a ruha terve alapján következtethető arra, hogy 1878-1885 közötti lehet. Maga az illusztráció egy 1892-es Masquerade and carnival: their customs and costumes című jelmezkönyvben megtalálható.

denever1870.jpg

Denevérjelmez ábrázolás 1880-1890 (?)-ből  

 

Amíg a jelmez a valóságban még csak bizarrnak tűnt, a megvalósítás már egészen viccesre sikerült. 

denever1880-1890.jpg

Az előző jelmez megvalósítása, talán 1890-ből  

 

Már egy másik elképzelés 1885-ből. Ez a hölgy igazából nem annyira denevér, hanem inkább démon. Igaz denevérszárnyai vannak.

denever1885.jpg

Démonjelmez ábrázolás 1885.

 

Valamikor 1890 körül így nézett ki egy "Batgirl". Az igazi újdonság, hogy a jelmez már nem tartalmaz döglött denevért vagy arra hasonlító kelléket. A felsőrész pedig szőrös, akár a denevér hasa.

denever1891.jpg

Denevérjelmez nagyjából 1890-ből

 

Voltak azonban egészen érdekes tervek is. Ez a hölgy, aki inkább az éjszaka úrnője, egy érdekesen megkomponált öltözéket visel. A denevér ezúttal ismét a fejen.

 

denever1890v.jpg

A szürkület vagy inkább éjszaka úrnője. Fantáziajelmez 1890 körül.

 

A következő képen egy egészen ledéren hajkieresztős - akkoriban az igen nagy ledérségnek számított - szecessziós jelmez látható. A denevér egész viccesen egy hajdíszként foglal helyet a hölgy sörényében - mintha csak rá akarna tojni -, míg a mellrészen egy kinyúltnak tűnő denevér éktelenkedik.

denever1890.jpg

Századfordulós hölgy denevérjelmezben. 

 

Ez a kosztümterv szintén a 1900-as évekből származik. Sajnos ebből is csak képes verziót találtam. A sziluett utal a századfordulóra. A szőrös felsőrész talán valamilyen kötött, erősen bolyhos anyag lehetett. A denevéreket talán felfestették a szoknyára.

denever1900.jpg

Denevérjelmez ábrázolás az 1900-as (?) évekből

 

Emlékeztek még a legelső ábrára? Valahogy ugyanez a jelmezséma köszön most vissza négyszer! Valószínűleg ők táncosok és valamilyen denevérhez vagy éjszakához kapcsolódó varietéjelenetet adhattak elő. (Remélem.)

denever1900v.jpg

Denevérhölgyek az 1900-as évek fordulóján

 

A következő jelmez több forrás szerint vagy 1899-ből vagy 1904-ből származik. Minden tekintetben előnytelen, viszont a felső részre, mintha a Batman logó őse lenne felvarrva.

denever1904.jpg

Századfordulós eléggé elnagyolt denevérkosztüm.

 

A következő inkább érdekes, mint vicces. 1915-ben adták a mozik a Les Vampires című filmsorozatot a mozikban. A főszereplője a kiváló tánctudású Musidora művésznevű, francia színésznő volt. Egyberészes a későbbi szuperhősök latexruháira emlékeztető fekete harisnyaöltözékében balettozta el a vámpír szerepét.

denever1915.jpg

Részlet az 1915-ös Les Vampires című filmből.

 

denever1915lesvampires.jpg

A Les Vampires című film plakátja

 

Musidora jelmezéhez képest igen bonyolultnak tűnik a következő, talán art deconak nevezhető variáns 1923-ból. A szárnyak és a fülek hatalmasak, minden fényes, gyöngy és flitter.

denever1923.jpg

Egy táncosjelmez 1923-ból.

 

A következő kosztüm már 1930-ból származik. Összességében egy kicsit olyan, mintha a Musidora-kosztüm mosónős változata lenne.

denever1930.jpg

Denevérjelmez az 1930-as évekből.

 

A II. világháború időszakából nem találtam denevérjelmezt. Így az 1950-es évek következik. Íme a téma egy pinup variánsa:

denever1950.jpg

Denevérjelmezes nő divatfotója az 1950-es évekből.

 

Ő pedig már Shirley MacLaine 1955-ből az Artists and Models c. film denevérhölgyeként.

denever1955.jpg

Shirley MacLain az Artists and Models c. filmből

 

Ha már ötvenes évek, következzék egy kis szürrealizmus. Íme egy elegáns, női denevérmaszk:

denever1931.jpg

Bizarr divatfotó az 1950-es évekből.

 

Vissza Musidorához... Ez egy 1960-as évekbeli ábrázolása annak, miként lehet felhasználni egy rossz esernyőt a denevérkosztüm készítéséhez.

denever1960.jpg

 

 

Végül és nem utolsósorban álljon itt egy mai variáns:

leg-avenue-womens-cozy-bat-costume.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antiquefashioncompany.blog.hu/api/trackback/id/tr9914329145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.