Így színezd ki a régi családi fotókat pár perc alatt!
2020. február 20. írta: automaton_aliza

Így színezd ki a régi családi fotókat pár perc alatt!

A fekete-fehér fényképek színezése régi műfaj, nagyjából majdnem az első dagerrotípiákkal egyidős. A színezés azonban a deep learningnek köszönhetően olyan szintet lép lassan, ami felülírhatja a kézi (vagy digitálisan emberi) színezés módszereit. Az egyik ilyen eszköz jelenleg a DeOldify, amellyel már bevallom tavaly is összefutottam blogbejegyzésekben, de nem tudatosult bennem, hogy mit is jelent, meg hogy én egyszerű felhasználóként is alkalmazhatom a fekete-fehér fényképeimre.

Majd február elején a MyHeritage is átvette automatikus rendereléssel. Ott sajnos a 15. színezést már nem engedte meg, és zavart az is, hogy a képek felbontását lerontja, így egy másik változatot kerestem.

josiahjohnson.jpg

Josiah Johnson Hawes dagerrotípiája 1850 körül (forrás: Wikimedia)

 

Ezután megtaláltam a GitHubos módszert, amiről bevallom, nekem kicsit magas és aktív Dropbox fiók is kell hozzá. Végül az alábbi videónál kötöttem ki, amelynek a lépései egyszerűen követhetők, és csak egy Gmail-es regisztráció és esetleg egy Flickr-fiók szükséges a használatához:

 

Lépések:

1. Csinálj egy Flickr-albumot, vagy tedd fel a képeidet egy olyan oldalra, ahol másolható url-t kapsz utánuk! Ez fontos, mert a DeOldify nem képfeltöltéssel dolgozik, hanem létező url-t kell bemásolnod a színezéshez.

2. Írd be a böngésződbe, hogy: bit.ly/deoldifyimages ! Megjelenik egy olyan oldal, ami teli lesz kóddal, de ettől nem kell megijedni!

3. Ezután kattints erre:

verify.JPG

4. Ezután kattints erre:

runaniway.JPG

5. Ezután kattintsd végig az összes [   ] - jelbe!

kattintsdvegig.JPG

6. Ha ezek lefutottak mind, akkor tekerj lejjebb az oldalon! A következőt fogod látni:

deoldify_kezelosor.JPG

Ha ezt látod, már közel a cél!

 

7. A source_url-be másold bele a színezendő kép linkjét!

url.JPG

8. Ezután nyomd be a kis nyilacskát a source_url menü sávjának legszélén!

nyilacska.JPG

9. A rendszer elkezd színezni. Alább kidobja a végeredményt egy nagy *.png formájában, valamint alatta egy összehasonlító *.png formájában. A kidobott képek bármelyikét le tudod tölteni jobb egérgomb megnyomásával a képet, és a mentés másként kiválasztásával. A képet *.png formátumban fogja lementeni a gép!

letoltes.JPG

 

10. Nagyjából ennyi a lényeg. Ha szeretnél módosítani a renderelésen, ezen a csúszkán érdemes változtatni az értéket. Ha az értéket módosítottad ugyanúgy nyomd meg a nyilacskát, és javít a képen!

renderfaktor.JPG

 

A renderelésnél érdemes arra odafigyelni, hogy nincs egy optimális render-szám. A legtöbb fényképnél állítani kell. Ha például túl pirosasak lesznek a részletek, akkor érdemes növelni a számot, ha viszont maradnak fekete-fehér részek a fényképen, akkor csökkenteni kell rajta.

Sajnos nem minden fényképnél működik rendesen. (pl. érdes fotópapíron előhívott képek) 

A kísérletezés mindenesetre nem az ördög találmánya, bár egyesek szerint a DeOldify sohasem fog annyit tudást felhalmozni a fényképszínezésről, mint egy emberi elme. Szerintem meg igen, képes lesz rá, sőt túl is szárnyalhatja az emberi szűklátókörűséget, ami ijesztő lehet, és nehéz elfogadni.

Mutatom, hogy nekem mit sikerült kihoznom, saját és néhány ismert vagy kevésbé ismert régi fényképből:

 

sappho.jpg

Julia Margaret Cameron: Sappho (forrás: Wikimedia)

 

juliajackson.jpg

Julia Margaret Cameron: Julia Jackson (1864-1865) Art Institute Chicago

 

fiatalnok.jpg

J.F. Caslow - Fiatal hölgyek portréja 1850 körül, dagerrotípia

 

dagerrotipia.jpg

Ismeretlen fényképész dagerrotípiája. (forrás: Ebay)

 

ethelreed.jpg

Ethel Reed által készített fénykép 1897 forrás: Wikimedia

 

sari_neniek.jpg

Saját családi fénykép. A fénykép készítője talán az anyai nagyapám volt. A képen a nővérének a családja található.( fia és férje). A háttérben nem tudom ki látható.

 

Filmszínezésben is lenyűgöző a teljesítménye. Az alábbi összeállítás ezt jól szemlélteti:

A bejegyzés trackback címe:

https://antiquefashioncompany.blog.hu/api/trackback/id/tr1915483782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.